Kostuum-jasje en Colbert of blazer…

Kostuumjasje en Colbert of blazer!

Wanneer draag je wat?

Het juiste jasje maakt van elke kerel een man. Maar wat zeg je nou: Colbert, jasje of blazer? Hoe je het ook noemt, ze bestaan al generaties lang. Ze zijn er in veel verschillende kleuren, prints en modellen. Wat draag jij eigenlijk vandaag? Is dat een kostuumjasje, blazer of colbert? En wat is nu het verschil? Na het lezen van dit artikel weet je precies wanneer je welk item moet dragen en hoe je het combineert!

Kostuumjasje en Colbert of blazer!

Het kostuum (jasje)

Dit zal je ongetwijfeld bekent zijn, maar dit is het meest formele jasje van het bovenstaande rijtje. Het kostuumjasje, zoals de naam al zegt, wordt altijd gedragen met een bijbehorende pantalon, een broek van het zelfde materiaal, dezelfde kleur en met het zelfde patroon. Het kostuumjasje sluit daarom altijd naadloos aan op de pantalon. Ondanks dat dit wel gangbaar is, hoef je een kostuumjasje niet per se met de bijbehorende broek te combineren. Het belangrijkste is dat het goed staat! Draag je het met een geheel andere broek of zelfs een jeans maak je er automatisch en combinatie van.

Wanneer en hoe draag je het kostuum (jasje/pantalon)?

Bij formele aangelegenheden zoals een bruiloft of zakelijke opening wil je graag goed voor de dag komen. Stem je pak goed af op de gelegenheid. Is de dresscode echt formeel, ga dan voor driedelig of in ieder geval een volledig kostuum. Is het wat informeler, dan kan je gaan combineren.

Kostuumjasje en Colbert of blazer!

Het colbertje

Het colbert is op maat gesneden, net als het jasje van een kostuum, daarnaast heeft het ook dezelfde lengte. Qua vorm valt het model vaak wat losser, zeker als je er voor unconstructed kiest. Dit even tussen door. Een unconstructed colbert is geheel leeg. Geen voering, geen schoudervulling, geen canvas, geen lijm, maar echt vakmanschap! Omdat de kleermaker geen losse draadjes of steekjes kan verbergen achter een voering moet hij uiterst netjes te werk gaan. Het jasje krijgt bovendien zijn vorm door enkel en alleen de buitenstof, wat zeker als je voor opmaat gemaakt gaat een ongeëvenaard draag comfort geeft. Het colbert zal dus perfect gesneden moeten worden! Met een colbertje kan Je eindeloos combineren door er een polo, trui of overhemd onder dragen. Buiten unconstructed hebt je nog verschillende varianten van dit colbert. Zoals een double breasted variant.

Wanneer draag je het colbert?

Colberts zijn uitermate geschikt voor casual en minder formele aangelegenheden. Een romantische date, een etentje, een housewarming of gewoon een avond op stap, maar zeker ook zakelijk of een sollicitatiegesprek is een colbertje uitstekend te dragen. M.a.w. genoeg gelegenheden waarbij je een colbertje draagt. Je combineert een colbertje heel handig met een stoere jeans, 5-pocket broek of een chino. De dessins, materialen en kleuren bevatten zeer veel variaties, veel meer dan bij een kostuum en je past je broek daar op aan (rustig of juist niet).

Kostuumjasje en Colbert of blazer!

De blazer

Een blazer heeft veel weg van een kostuumjasje. Het grote verschil is dat een blazer nooit met een zelfde pantalon gedragen wordt. De benaming Blazer komt oorspronkelijk vanuit de “sport” waar een blazer met embleem van een club werd gedragen. De blazer worden meestal met luxere knopen gedragen en soms zelfs met contrasterende bies op revers of zakken.

Wanneer en hoe draag je een blazer

Een sollicitatiegesprek is een goed voorbeeld voor een gelegenheid waar je netjes, maar niet te formeel gekleed naartoe wilt gaan. De blazer is dan de perfecte oplossing. Combineer hem met een stijlvolle chino en nette schoenen en die baan is zo goed als zeker in the pocket;-).

Kortom heren, geen excuses meer! Vanaf nu lopen jullie er op elke gelegenheid met het juiste jasje bij.

GEÏNTERESSEERD?

Of wil je nog meer weten!

Heb je nog vragen, we horen het graag van je. Geef ons een belletje, stuur een e-mail of kom langs in de winkel, wij helpen graag.

  Contactgegevens

  Voornaam (verplicht)

  Achternaam (verplicht)

  E-mailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (optie)

  Aanvullende informatie/vragen

  Datum (optie) Op maandag vanaf 13.00 uur en alleen op de laatste zondag van de maand

        Gewenste aanvangstijd (optie)